Време на криза: как да запазим равновесие и да действаме адекватно

covid19-spraviane
Share on facebook
Share on twitter

Кризата, породена от коронавируса се преживява като радикално състояние на опасност не само защото представлява смъртна заплаха, но до голяма степен и защото заплахата е неопределена по отношение на нейния обхват, продължителност, методи на атака и средства за защита от нея. Това от своя страна предполага появата на много страхове. Нашите вътрешни демони от своя страна винаги могат да са по-големи и по-страшни от външната реалност.

Предвид тази заплаха могат да възникнат два типа реакции. Единият сценарий е отричане на реалността, а другият – да я приемем и да работим с нея. Всички ние се колебаем между тях през целия си живот. Понякога сме склонни да отричаме, да имаме усещането за всемогъщество („това на мен няма да ми се случи“), а друг път се паникьосваме, плашим се от всичко, чувството за безпомощност ни завладява.

Всемогъщият отговор ще се стреми да избегне болката и тревожността чрез интензивно и прекомерно овластяване на нашите способности. Често това ще бъде придружено от презрение, ярост и пренебрежение към предупрежденията и предпазните мерки. Друг тип отговор на „отказ от реалността“ активира инфантилен ужас, паника и безпомощност, отчаяно желание една външна сила да донесе спасение.

Съществува и позиция, която е т.нар. „приемане на реалността“. От тази позиция човек разпознава опасностите от реалността и уязвимостта му към тях, но също така е способен да се опре на собствените си ресурси за справяне със ситуацията. Той би могъл да признае различните аспекти на ситуацията, с откритост и скромност да поеме отговорност за действията си. Тревожността и болката са придружени от признанието, че това е момент на притихване, без поемане на излишни рискове. Тук водеща е мотивацията да направим най-доброто на което сме способни и утехата, че това усилие ще доведе до положителни резултати.

Както отбеляза Мерав Рот (в статията си: „Психоанализа на короноваируса: това, което се случва в нашия ум под смъртна заплаха“) кризата, породена от коронавируса лишава човек от усещането, че е господар на съдбата си, познатото и безопасното е станало непознато и заплашително. Възприемаме хората около нас като опасни, страхуваме се несъзнателно да не навредим на близките си. Животът, такъв какъвто го познавахме рязко се промени коренно. Вече нищо не можем да приемаме за даденост. Твърдите ни позиции, илюзорните ни познания, тайните споразумения, които сме сключили с живота – всички са пропукани и следва да бъдат преразгледани.

Страхът от бъдещето винаги е очертан от нюансите на миналото. Страхуваме се от вече случилото се. Тъй като историята е сбор от истории, нашите редуващи се отговори също се оформят от тези истории. В наши дни повечето от нас се люлеят напред-назад между чувства на надежда и отчаяние, увереност и страх. Изпитваме тези колебания, защото и двете страни са еднакво валидни и невалидни, понеже не знаем какво ще донесе утрешния ден. Тъй като това е непоносимо, ние прелистваме възможностите във вътрешния си фотоалбум и залепяме ясни снимки от миналото върху стената на бъдещето, която е обвита в мъгла. В стремежа си за някаква оценка, с която да преценим текущата реалност, всеки от нас си спомня за минали световни бедствия. Травматичните спомени се пробуждат и заливат ума с мощно безпокойство. Но положителните спомени също се разкриват и предоставят на наше разположение: фигури, които са ни нуачили на устойчивост, трудни периоди, които са звършили с ново начало. Психологически придобивки като щедрост, умереност, способност за справяне със стреса, благодарност за това, което човек има, и способността да посегне да помага на другите – всички те сега имат специална употреба.

Полезно е да помним, че природата (и това включва човешката природа) винаги се люлее между силите на унищожаване и създаване.

Едно нещо, което може да е от голяма полза, е активността. Хората, които намират с какво да са полезни в този момент или които превръщат скръбта и тревогата си в създаването на нещо ново, ще открият, че това осигурява значителна противотежест на липсата на контрол, който всички ние чувстваме добре сега.

Абонирайте се

Можете да се абонирате за нашите нови статии.

Споделете статията с приятели

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email