С деца вкъщи по време на карантина

Share on facebook
Share on twitter

Въпрос:

Как да занимавам вкъщи деца на различна възраст едновременно?

Здравейте, имам две деца (момичета) на 3 и 5 години. Сега, когато сме по цял ден вкъщи, всяко от тях непрекъснато иска внимание, имат различни интереси. Каката иска да учи, малката пречи, после става обратното. Дори когато седнем трите заедно, въпросите които задава едната, не са интересни на другата, изнервя се, че не ги разбира. Може ли да ми дадете идеи и насоки как да се справя в тази ситуация?

Отговор:

Здравейте, от написаното от Вас оставам с впечатление, че се преплитат няколко теми. Едната сякаш е ревността между сестрите. Всяко дете се бори за внимание, при това особено силно в моментите, в които то е дадено на другото. Вие хем трябва да балансирате и да обръщате внимание на всяка една от тях, хем да измисляте дейности, които да са им интересни.

Истинско предизвикателство е, когато родителите са затворени с децата си вкъщи, не могат да им подсигурят място за тичане, игра, общуване с връстниците, а в същото време трябва да свършат и собствените си ангажименти. Родителят е добре да внимава да не играе играта, в която детето само иска, иска, иска и изрежда едни претенции, пред които той накрая абдикира от изтощение, а то остава с преживяването, че желанията му са били незадоволени.

Сещам се за терапевтът, който след като усетил, че семейният му живот се разклаща, решил да освободи часа за последната си сесия и това време съвсем съзнателно да отдели на съпругата си. Така те успели да се преоткрият един друг и да подобрят отношенията си.

Когато сме затворени в едно пространство, денят няма ритъм и дейностите преливат една в друга и накрая оставаме с усещането, че не сме свършили нищо. Децата имат нужда да се движат, да учат, да играят и да си почиват. Ставайки сутрин, по време на закуска, вижте какво бихте искали да правите през деня (било то да си изпиете какаото на балкона, да редите пъзели, да построите крепост от столове и одеяла, да нарисувате извънземно, а защо не и да сготвите заедно). Много трудно е за възрастния да е на една енергийна вълна с детето. Не е и нужно. Достатъчно е Вие да сте там, като партньор, да му давате идеи, насоки, да коментирате какво се случва, да съпреживявате радостта му от успехите и да го подкрепяте в неуспехите. Създайте ритъм – начало и край, след това друго. Включвайте го в дейностите, които трябва да свършите и вие. Първоначално децата ще ви забавят, но това е начинът да се научат и в бъдеще ще Ви е много по-лесно.

Най-важното – отделете съзнателно време за общуване с децата, но намерете такова и за себе си. Вие също имате нужда да възстановите, да почетете книга, да гледате филм, да говорите с близките си. Ако има как да си разпределяте грижите за децата с бащата, ще Ви е от полза. Те също така е добре да се научат да уважават вашите граници, да знаят, че има момент в който не е добре да Ви обезпокояват. Ако искате да го опазите, ще трябва да държите на това.

Съвсем нормално е да има ревност, съвсем нормално е да има спорове. Децата все пак се учат как да се справят с неудовлетворението, гнева, умората, страха. В моменти като тези се търси стратегия за справяне. Понякога може да дадете на пауза, да помислите малко и Вие самата, да се дистанцирате от ситуацията. Най-адекватни сме, само когато сме спокойни.

В работа си с група от деца съм научила, че те понякога се справят много по-добре, когато се намесваме по-малко. Сами намират начин да решат споровете си.

Не се притеснявайте да експериментирате, децата ще Ви покажат пътя към тях. Те също не искат да се карате.

С уважение: Лиляна Тръпчева

Абонирайте се

Можете да се абонирате за нашите нови статии.

Споделете статията с приятели

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email