Емоционално-психологическо развитие на детето

Share on facebook
Share on twitter

Здравейте,
Имам дъщеричка на 3.5 години. Нямам други деца.
След изтичане на първата година от майчинството ми се наложи да се върна на работа и основно за дъщеря ми започна да се грижи майка ми, която е на 69 г.
Това, което искам да споделя с Вас е притеснението ми относно моменти на емоционални реакции от страна на дъщеря ми. Миналата година лятото оставихме малката с баба ѝ и дядо ѝ, на вилата ни. Много бързо минаха топлите месеци.
В началото на септември, тъй като не бяхме приети в държавна детска градина се наложи да запишем малката в частна.
Много трудно тя се адаптира с ходенето на детска. Съпротивляваше се, много плачеше сутрин, когато се обличахме.
След детска излизахме да се разхождаме с нея, а тя за най-малкото нещо започваше да се сърди, да ми се дърпа, да се търкаля по земята, да крещи, да се напикава от инат и да ми прави напук.
Нощем понякога се събуждаше и пищеше с цяло гърло и трепереше от ярост.
Минаха така няколко месеца, аз много трудно преживявам тези ситуации, защото понякога губя търпение и след половинчасовите ѝ крясъци съм на ръба на силите си.
Имало е моменти, в които искайки да я гушна тя се дърпа и става още по- раздразнителна и вика още по-силно.
Когато я спряхме от детска, поради многократното ѝ боледуване през зимният сезон, през май месец ги заведохме отново на вилата ни с майка ми.
Сега отново се засилиха тези моменти на неподчинение, сърдене, викане и треперене от ярост от страна на дъщеря ми.
Молбата ми е да ни съдействате и да ни дадете съвет, как да се справим с тези трудни ситуации, така че да не нараним малката.
Безкрайно Ви благодаря за отделеното време!

Отговор:
Здравейте,
Това, което не можах да разбера от писмото Ви е дали дъщеря Ви проявява това поведение само пред Вас или се държи по същия начин и с майка Ви /другият човек, който се грижи за нея/. Ако поведението й е различно, бихте могли да наблюдавате по какъв начин двете си общуват, кое е това, което майка Ви прави, а Вие не. Ако поради служебната ангажираност имате много малко време, което да прекарвате с дъщеря си, то играйте и се забавлявайте с нея, правилата ги въвеждайте чрез обяснение защо нещо е редно или добро, а друго не. Оставете си определено време, в което Вие да следвате нея, да изпълнявате нейните желания и прищевки. Децата се променят всеки ден, опознавайте я и й дайте възможност да Ви покаже всичко, което знае и може.
С уважение: Лиляна Тръпчева

Абонирайте се

Можете да се абонирате за нашите нови статии.

Споделете статията с приятели

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email