Проблеми с детенце на 1.6 г.

Здравейте,
Майка съм на момченце на година и половина, чиято първа година мина безметежно, бързо и спокойно.
Това е първото ми дете, което родих на сравнително късните 35 години. Прекарвам почти изцяло времето си с него, тъй като бащата си идва вечер късно, работи и събота, и неделя. В отглеждането същинска помощ получавам от майка ми.
Синът ми проходи сравнително късно, преди два месеца и все още е доста нестабилен. Приблизително около година и два месеца започна да проявява изблици на автоагресия, удряйки си главата с ръце или удряйки я в стената, в столчето за хранене. Това поведение следваше отказа да му са даде даден предмет или взимайки му играчка по някакъв повод. Когато при игра дадена играчка не му се подчиняваше, започва да чупи всички наред. Първите ни реакции бяха забранителни, казвайки му с категоричен тон, че не трябва да се наранява така. По-късно, в парка или на обществени места, когато се опитвах да го отклоня от посоката на движение и го взимах на ръце следваше блъскане на глава със все сила в рамото ми, крещене, хапане и щипане. Опитвах различни реакции, без особен успех до момента. Не реагира на гласа ми в парка, когато го викам. Не се заиграва с връстници и единственият му ентусиазъм е когато види стълби, за които чака помощ с вдигната ръка. Иначе е пасивен, когато друго дете му вземе играчката и моментално се разревава.
Никога не сме си позволявали пред него да повишаваме тон, принципно много и аз, и бащата, и майка ми му говорим, търпеливи сме…
Често се питам дали усеща моето безсилие и безпомощност в тези моменти, защото аз наистина не разбирам тази черта от характера на какво се дължи, дали ще я израстне, и кога.
Ще съм благодарна, ако ме насочите към някакви сигнали, които детето дава, а аз не успявам да разчета правилно!

Отговор:
Здравейте,
Написаното от Вас, породи някои въпроси – дали детето е проговорило, гукало ли е, как общувате, впечатлява ли се от нещата, които му показвате, а на него самото какво привлича интереса му и как споделя това с Вас, дърпа ли Ви, сочи ли с пръст, обича ли разнообразна храна или трудно понася промените, обръща ли се по посока на шума, когато не вижда източника. В случай, че Ви е трудно да дадете отговор на повечето от въпросите или той би бил по-скоро отрицателен, е добре да посетите специалист, който да може да види детето, да научи личната му история и след изготвяне на оценка, да Ви даде конкретни насоки, които да са наистина адекватни и полезни за Вас.
С уважение: Лиляна Тръпчева